1. Gotowanie / parowanie:
Najczęstszym sposobem przygotowania ryżu jest gotowanie na parze lub gotowanie. Podczas tego procesu ryż wchłania wodę, dzięki czemu staje się bardziej miękki i puszysty. Ryż basmati zwykle pozostaje oddzielony, ale inne formy ziaren ryżu mają tendencję do łączenia się. Ryż dobrze jest spożywać zaraz po standardowym ugotowaniu lub ugotowaniu na parze. Z ryżem można spożywać niektóre dania dodatkowe, takie jak zupy, warzywa. Ryż gotowany w ten sposób jest również wykorzystywany do tworzenia różnych odmian potraw z ryżu, z unikalnymi składnikami dodawanymi do ryżu. Ten rodzaj ryżu jest również używany do przyrządzania sushi. Ryż jest powszechny wszędzie na świecie i spożywany przez prawie każdego, ponieważ zdolność trawienia ugotowanego/gotowanego na parze ryżu wynosi około 88% u dzieci i dorosłych.
2. Przyrządzanie ryżu z nadmiarem wody:
Możemy gotować ryż z nadmierną ilością wody. Podczas gotowania ryżu, jeśli czujemy, że jest prawie ugotowany, nadmiar wody można odcedzić i wylać. Następnie ryż gotuje się na parze aż do całkowitego ugotowania. Pierwszym krokiem gotowania ryżu jest najpierw wypłukanie ryżu w wodzie i umycie go raz lub dwa razy. Po oczyszczeniu należy namoczyć ryż w wodzie przez jakiś czas. Proces ten zapewnia pozbycie się niektórych białek, które nie są tak dobre dla naszego zdrowia.
3. Optymalny poziom wody:
Podczas gotowania ryżu w urządzeniach do gotowania ryżu lub w garnkach, musimy upewnić się, że dodajemy do ryżu odpowiedni poziom wody. Po ugotowaniu, ryż wchłonie całą wodę, którą dodaliśmy. Istnieją pewne proporcje ryżu do wody, które pozwalają ugotować ryż z optymalną ilością wody. Dla miękkiego ryżu, musimy dodać 2 filiżanki wody na jedną filiżankę ryżu, a dla twardszego ryżu, musimy dodać 1,5 filiżanki wody na jedną filiżankę ryżu. Pozostawić wysoki płomień do momentu zagotowania się wody, a następnie dodać namoczony surowy ryż do gotującej się wody. Teraz zmniejsz płomień, aż ryż będzie w pełni ugotowany.
4. Kaszka ryżowa:
Kaszkę ryżową możemy przygotować, jeśli po ugotowaniu ryżu dodamy dodatkową wodę, która sprawia, że ziarna ryżu stają się nasycone i rozpadają się, w wyniku czego otrzymujemy bardziej miękki ryż. Potrawa ta jest powszechnym śniadaniem dla wielu osób oraz posiłkiem dla osób chorych, który łatwo strawić.
5. Stir fry z olejem:
Aby zrobić dania takie jak meksykański ryż/hiszpański ryż, risotto, ryż szafranowy, pilaw, Biryani i tym podobne, wymieszaj niegotowany ryż z olejem i innymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa lub owoce morza gotując ryż z wodą. Jest to jeden z najbardziej lubianych sposobów przyrządzania ryżu na całym świecie.
6. Ryż prasowany:
Jest to również jedna z metod gotowania ryżu poprzez gotowanie/gotowanie na parze. Skompresowany ryż jest znanym daniem w Malezji i Indonezji. Surowy ryż jest częściowo gotowany, a następnie pakowany w torebki z liści organicznych. Po ugotowaniu ryż zamienia się w stałą masę. Następnie woreczki z liśćmi są wyjmowane, krojone na kilka kawałków i podawane z dowolnymi dodatkami, zupami i sosami. Używanie świeżych torebek, takich jak liście, jest zalecane zamiast plastikowych torebek, ponieważ plastikowe torebki mogą powodować poważne problemy zdrowotne.
Aby dowiedzieć się więcej, kliknij na przepis na ryż po meksykańsku.