Od jego bogatego zielonego koloru do jego wszechobecności w surowych miskach, makaronach i wielu nieoczekiwanych potrawach, pesto jest jednym z najbardziej wszechstronnych pokarmów na naszej planecie - ale z czego dokładnie składa się pesto? Aby pomóc w tej rozterce (i zachęcić do posiadania dobrze zaopatrzonej spiżarni), zebraliśmy wszystkie dane, których potrzebujesz na temat tego, czym jest pesto, gdzie je znajdziesz i jak je podawać.
Co to jest pesto?
Pesto to kolorowy sos, który wywodzi się z Genui, dużego miasta położonego wzdłuż wybrzeża północno-zachodnich Włoch. Zazwyczaj przyrządza się go z połączenia zmiażdżonych orzeszków piniowych, czosnku, sera Parmigiano-Reggiano, oliwy z oliwek i liści bazylii (które nadają sosowi charakterystyczny jasnozielony odcień).
Pesto ma lekką konsystencję, która wynika z tradycyjnej metody przygotowania: dokładne rozdrobnienie w moździerzu i tłuczku. Termin pesto pochodzi właśnie od tłuczka.
Produkty, które można podawać z pesto
Choć pesto kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, znalazło ono również zastosowanie w wielu innych trendach kulinarnych. Jednym z naszych ulubionych zastosowań jest przepis na spaghetti squash z pesto Whole30. Jeśli proste dania, które bez końca nadają się na Instagrama, są bardziej na czasie, polecamy również wiosenną sałatkę z groszku i marchewki z dodatkiem pesto. Możesz też, oczywiście, pójść klasyczną drogą i połączyć pesto z makaronem. Pesto idealnie zastępuje sosy do makaronu na bazie pomidorów i jest doskonałym dodatkiem do warzyw, ciepłych lub zimnych sałatek i dań z kurczaka.
Jak można się spodziewać, wiele dań z pesto przyozdabia się surowymi orzeszkami piniowymi lub świeżo posiekaną bazylią. Współczesne wersje pesto zawierają warianty z jarmużem, quinoa i wieloma innymi składnikami. I choć oryginalny przepis nie jest przyjazny weganom, istnieje oczywiście wiele wersji, które są. Jeśli kupujesz pesto w sklepie, skłaniaj się ku świeżym (czytaj: przechowywanym w lodówce) wersjom i, ponieważ składniki są tak różnorodne, wybieraj organiczne, jeśli możesz. Albo, jeszcze lepiej, naucz się jak zrobić własne pesto w domu.