Czasami, ale szczególnie o tej porze roku, jesteśmy po prostu zbyt zajęci, aby zrobić cokolwiek po pracy i zbyt często sięgamy po coś łatwego, jak gotowy mrożony posiłek. Nie znaczy to, że nie ma tam żadnych pożywnych mrożonych posiłków, ale nie ma nic lepszego niż smak świeżo zrobionego makaronu, który daje ci komfort (i węglowodany), którego potrzebujesz. Gdybyśmy mieli stworzyć listę naszych ulubionych potraw, włoski podpis znalazłby się w naszej pierwszej piątce. Jest to po prostu najbardziej satysfakcjonujący posiłek, a najlepsze jest to, jak szybko możesz go przygotować, kiedy jesteś w potrzebie.
Jest to również idealny posiłek, gdy gotujesz tylko dla jednej lub dwóch osób, ponieważ możesz kontrolować wielkość porcji i przechowywać resztki na lunch następnego dnia. Poprosiliśmy więc April Anderson, autorkę i założycielkę GirlGoneGormet.com, aby podzieliła się z nami pięcioma swoimi ulubionymi przepisami na makaron (jeden z nich to lasagna), które spełniają wszystkie wymagania, gdy jesteś zajęty: są szybkie, łatwe i zdrowe. Dowiedz się, jak zrobić te pysznie proste domowe przepisy na makaron dla jednego poniżej.
Kremowy Szpinak Dyniowy Fettuccine
"Jeśli do tej pory myślałeś o dyni tylko jako o składniku używanym w deserach, to ten makaron może wydawać się nieco dziwny. Ale mogę obiecać, że zasługuje na miejsce w repertuarze przepisów na dania pikantne, a nie ma lepszego sposobu na wypróbowanie jej niż kremowe danie z makaronem. Sos zaczyna się jako podstawowe Alfredo, do którego dodaje się dynię i szpinak. Następnie wystarczy wrzucić sos do gorącego makaronu i obiad jest gotowy."
Obsługuje dwie osoby
Składniki
2 łyżki (28 g) niesolonego masła1 duży ząbek czosnku, rozbity1/4 filiżanki (60 ml) śmietany1/4 filiżanki (60 g) puree z dyni1/4 łyżeczki soli koszernej1/4 filiżanki (40 g) mrożonego posiekanego szpinaku1/4 filiżanki (45 g) tartego parmezanu, plus 1 łyżka do dekoracji3 oz (85 g) fettuccine, gotowane zgodnie z instrukcjami pakietu2 łyżki (30 ml) wody z makaronu, w razie potrzeby1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, do dekoracji
Wskazówki
Na 8 1/2-calowej (22-centymetrowej) patelni roztopić masło na średnio-niskim ogniu. Dodać czosnek i smażyć przez jedną do dwóch minut lub do momentu, aż będzie aromatyczny. Dodać śmietanę i ustawić ogień na średni. Ubij masło i śmietanę, aż się połączą. Wyrzucić czosnek.
Dodać dynię i sól i mieszać aż do połączenia. Dodaj szpinak i mieszaj przez dwie do trzech minut, aż się rozmrozi i ogrzeje. Dodać 1/4 filiżanki (45 g) sera i mieszać przez jedną do dwóch minut, aż się rozpuści i sos będzie gładki.
BLT Chicken Pasta
"Gdybyś połączył kanapkę BLT z makaronem z kurczakiem, właśnie to byś otrzymał: Świeże pomidory, szpinak, dymiący bekon i delikatny makaron w połączeniu z kurczakiem i prostym sosem majonezowym bierze smaki zszywki obiadowej i zamienia je w kolację."
Serwuje jeden
Składniki
1 łyżka (14 g) majonezu1 łyżka (8 g) kwaśnej śmietany1 łyżeczka skórki cytrynowejSok z 1 cytryny, podzielony1 plaster grubo krojonego boczku, pokrojony na 2-calowe (5 centymetrowe) kawałki1 4 uncje (115 g) bez kości, bez skóry pierś z kurczaka, przekrojona na pół poziomo na dwa równej wielkości kawałki3 uncje (85 g) pomidorki koktajlowe, przepołowione2 filiżanki (60 g) grubo posiekany świeży szpinak½ łyżeczki soli koszernej2 uncje (60 g) penne, gotowane zgodnie z instrukcjami na opakowaniu2 łyżki (2 g) posiekana świeża pietruszka, do dekoracji
Wskazówki
W małej misce połączyć majonez, kwaśną śmietanę, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Odstawić miskę na bok.
Na 8 1/2-calowej (22-centymetrowej) patelni, smażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie chrupiący, dwie do trzech minut. Przełożyć boczek na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozostawić tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni, smażyć pierś z kurczaka w tłuszczu z boczku przez pięć minut. Odwrócić i smażyć z drugiej strony przez pięć minut lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony do końca. Przełożyć kurczaka na deskę do krojenia i pokroić na kawałki o grubości 1/4 cala (6 ml).
Bolognese z pieczarkami i pancettą
"To grzybowe pancetta Bolognese, w przeciwieństwie do tradycyjnego Bolognese, jest lekkie w smaku i nie wymaga wielu godzin spędzonych na kuchence. Lubię podawać go z bucatini- grubym makaronem, który jest pusty w środku, ale każdy długi makaron, taki jak spaghetti lub fettuccine, również będzie dobrze pasował."
Serwuje dwa
Składniki
4 uncje (115 g) pancetty, pokrojonej w kostkę8 uncji (225 g) młodych grzybów portobello, grubo posiekane1/4 filiżanki (38 g) drobno pokrojonej w kostkę żółtej cebuli2 łyżki (20 g) mielonego czosnku3/4 filiżanki (90 g) rozdrobnionej marchewki1 łyżka suszonych włoskich ziół1/2 łyżeczki soli koszernej1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki2 łyżki (30 ml) wytrawnego białego wina1 łyżka (16 g) pasty pomidorowej1 filiżanka (242 g) rozdrobnionych pomidorów1/4 filiżanki (60 ml) wody4 uncje (115 g) bucatini, gotowane zgodnie z instrukcjami na opakowaniu1/4 filiżanki (45 g) tartego parmezanu, do dekoracji2 łyżki (2 g) posiekanej świeżej pietruszki, do dekoracji
Wskazówki
W rondlu o pojemności 3 litrów smażyć pancettę, aż uwolni swój tłuszcz, około pięciu minut. Dodać grzyby i smażyć je razem z pancettą przez 10 minut, często mieszając, aż się ugotują i puszczą wilgoć. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, włoskie zioła, sól oraz płatki czerwonej papryki i gotuj przez 5 minut lub do momentu, aż cebula i marchew zaczną mięknąć.
Wlej wino na patelnię i użyj łopatki, aby zeskrobać przyrumienione kawałki z dna patelni. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać, aż połączy się z warzywami. Dodać pomidory i wodę, wymieszać i ustawić ogień na średnio-niski. Gotować sos na wolnym ogniu (powinien lekko bulgotać) przez 10 do 15 minut.
Zapiekanka z letniego squasha Tortellini
"Świeże zioła i pieczony żółty kabaczek łączą się z serem tortellini, tworząc kremowy sos. Lubię dusić cebulę i czosnek w sosie z koziego sera, a następnie usunąć je przed dodaniem makaronu, dzięki czemu sos jest kremowy, gładki i subtelnie aromatyczny."
Serwuje dwa
Składniki na kabaczek:
2 filiżanki (226 g) pokrojony w kostkę żółty kabaczek, pokrojony na 1/4" (6-mm) kawałki2 łyżki (10 ml) oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soli koszernej.
Sos2 łyżki (28 g) niesolone masło2 łyżki (16 g) uniwersalna mąka1 filiżanka (235 ml) 2% mleko1 (2 uncje [57-g]) cebula klin4 ząbki czosnku, rozbite1/4 łyżeczka soli koszernej2 uncje (60 g) kozi ser, kruszony1/4 łyżeczka czarnego pieprzu2 duże liście bazylii, zwinięte i pokrojone w cienkie wstążki9 uncji (255 g) świeży ser tortellini1/4 filiżanki (45 g) tarty parmezan
Wskazówki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 425 stopni F (220 stopni C).
Rozłożyć kabaczek w równej warstwie na blasze do pieczenia. Skropić oliwą i posypać solą, a następnie wymieszać, aby go obtoczyć. Piecz kabaczek przez 20 minut, lub do momentu, gdy zacznie nabierać złotego koloru i stanie się karmelowy. Wyjmij go z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 350 stopni F (175 stopni C).
Aby przygotować sos, rozpuść masło w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie luźna pasta. Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając, aż mleko połączy się z mąką i masłem i nie będzie grudek. Zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i dodać cebulę, czosnek i sól. Gotuj sos przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby wyreguluj ogień, aby zapobiec zagotowaniu.
Lasagna z dwóch kawałków suszonych pomidorów i kiełbasy
"Ta dwuczęściowa lasagna zapewnia komfort i dobre samopoczucie standardowej wielkości lasagny, bez stosu naczyń do sprzątania i wystarczającej ilości resztek, aby nakarmić małą armię. Ten przepis wymaga tylko jednej patelni do przygotowania prostego sosu białego i sosu z suszonych pomidorów, a gotowy do pieczenia makaron lasagne prosto z opakowania trafia do bochenka, który ma odpowiedni rozmiar, aby upiec lasagne z dwóch hojnych porcji."
Obsługuje dwie osoby
Składniki
2 łyżki (10 ml) oliwy z oliwek8 oz (225 g) łagodnej włoskiej kiełbasy, usunięte osłonki1/3 kubka (50 g) drobno posiekana żółta cebula1 łyżka (10 g) mielony czosnek1 łyżeczka suszone oregano1 łyżeczka sól koszerna1/4 kubka (40 g) posiekane suszone pomidory w oleju1 kubek (235 ml) sos pomidorowy z puszki2 łyżki (2 g) posiekana świeża pietruszka1 łyżka (14 g) niesolone masło1 łyżka (8 g) mąka1 filiżanka (235 ml) 2% mleka4 płaskie arkusze gotowego do pieczenia (bez gotowania) makaronu lasagne1/2 filiżanki (90 g) tartego parmezanu1/2 filiżanki (90 g) tartego sera provolone
Wskazówki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
Podgrzać oliwę z oliwek na patelni 8 1/2 cala (22 centymetry) na średnim ogniu. Dodać kiełbasę, rozbijając ją łopatką, gdy się gotuje. Dodać cebulę, czosnek, oregano i sól, a następnie smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie (4-5 minut). Dodaj pomidory i sos pomidorowy, a następnie dostosuj temperaturę, aby doprowadzić sos do wrzenia. Dodaj pietruszkę, wymieszaj i przelej sos do miski. Odstaw miskę na bok, podczas gdy Ty będziesz przygotowywał biały sos.
Na tej samej patelni, roztopić masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę, wymieszaj i gotuj, aż będzie gładka i lekko bulgocząca, około dwóch minut. Powoli dodawaj mleko, ciągle ubijając, aż połączy się z masłem i mąką. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować, często mieszając, aż zgęstnieje na tyle, aby pokryć nim tył łyżki, dwie do trzech minut.
Lekko posmaruj dno bochenka 1/4 szklanki (60 ml) sosu z suszonych pomidorów. Umieść makaron na patelni i polej go 1/4 filiżanki (60 ml) tego samego sosu. Skrop wierzch 1/4 filiżanki (60 ml) białego sosu. Na wierzch połóż 1 łyżkę stołową (11 g) parmezanu i 1 łyżkę stołową (11 g) sera provolone. Zacznij następną warstwę z kolejnym makaronem lasagne i większą ilością każdego sosu i sera. Powtórzyć z pozostałym makaronem, sosami i serem. Na ostatnią warstwę nałóż na makaron pozostały sos mięsny, parmezan i ser provolone.
Rosti Mepal
Rosti Mepal Cirqula Zestaw 4 misek do przechowywania
$60
Sklep
April Anderson
Gourmet Gotowanie dla jednego lub dwóch
$16
Sklep