Jeśli chodzi o utratę wagi, to powszechnie uważa się, że kaloria jest kalorią - i aby rzucić kilka funtów, po prostu trzeba przestrzegać praktyki wydatkowania więcej kalorii niż bierzesz w. Więc dlaczego niektórzy ludzie nadal mają problemy z utratą wagi? I dlaczego inni tracą na wadze tylko po to, aby zyskać to wszystko z powrotem? Winowajcą, według dr David S. Ludwig, MD, PhD, jest przetworzone węglowodany. Jedzenie przetworzonych węglowodanów - nawet tych sprzedawanych jako niskokaloryczne - jest mniej korzystne dla utraty wagi niż spożywanie takiej samej ilości kalorii, powiedzmy, orzechów lub ciemnej czekolady.
W tym ekskluzywnym fragmencie jego bestsellerowej książki "Zawsze głodny?" dr Ludwig przedstawia kluczowe wnioski ze swoich badań nad kaloriami - i dlaczego powinniśmy je odstawić. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego nadszedł czas, aby ponownie przemyśleć spożycie kalorii, a następnie przygotuj się do wybierania ulubionego miejsca na wynos: Poprosiliśmy dwóch dietetyków o polecenie zdrowych dań na wynos i dań restauracyjnych z kuchni tajskiej i japońskiej, amerykańskiej i włoskiej. Kiedy jesteś w podróży lub zbyt zajęty, aby przygotować domowy posiłek, skorzystaj z ich sugestii, aby pomóc sobie w utrzymaniu równowagi.
Dlaczego powinieneś przemyśleć kalorie
Praktycznie wszystkie zalecenia rządu amerykańskiego i profesjonalnych organizacji zajmujących się żywieniem dotyczące utraty wagi opierają się na założeniu, że "kaloria to kaloria" - strategii o ujmującej prostocie.
"Po prostu jedz mniej i ruszaj się więcej", mówią. "Spożywaj mniej kalorii, niż spalasz, a schudniesz". Jest tylko jeden problem: ta rada nie działa - nie dla większości ludzi w dłuższym okresie czasu. Wskaźniki otyłości utrzymują się na historycznie wysokim poziomie, pomimo nieustannego nacisku na równowagę kaloryczną ze strony rządu, profesjonalnych stowarzyszeń zdrowotnych i przemysłu spożywczego (świadkiem jest "opakowanie 100 kalorii"). Ponadto, zwyczajowa metoda redukcji spożycia kalorii od lat 70-tych - dieta niskotłuszczowa - poniosła sromotną klęskę.
Chociaż skupienie się na równowadze kalorycznej rzadko powoduje utratę wagi, to regularnie powoduje cierpienie. Jeśli wszystkie kalorie są takie same, to nie ma "złych pokarmów" i to na nas spoczywa obowiązek samokontroli. Ten pogląd obwinia osoby z nadwagą (którym przypuszczalnie brakuje wiedzy, dyscypliny lub siły woli) - zwalniając przemysł spożywczy z odpowiedzialności za agresywny marketing śmieciowego jedzenia, a rząd za nieskuteczne wskazówki dietetyczne.
Zbyt często ludzie słyszą przesłanie: "To twoja wina, że jesteś gruby" - tak jakby mogli po prostu pozbyć się zbędnych kilogramów. W pewnym sensie, bycie ciężkim stało się głównym dowodem słabości charakteru, prowokując uprzedzenia i stygmatyzacji. Dzieci z nadwagą powszechnie doświadczają dokuczania, znęcania się i zastraszania ze strony rówieśników, czasami z tragicznymi skutkami. Dorośli spotykają się z niekończącymi się upokorzeniami, od dyskryminacji w miejscu pracy do nieczułych opisów w telewizji. Nic dziwnego, że wysokiemu BMI towarzyszą czasem poważne zaburzenia psychologiczne, w tym lęk, depresja i izolacja społeczna.
Koncepcja "kaloria to kaloria" doprowadziła również do rozwoju niektórych ewidentnie dziwacznych produktów, takich jak "niskotłuszczowe" słodycze, ciastka i sosy sałatkowe, zazwyczaj zawierające więcej cukru niż oryginalne, pełnotłuste wersje. Czy naprawdę mamy uwierzyć, że dla kogoś na diecie, filiżanka coli z 100 kaloriami będzie lepszą przekąską niż 1 uncjowa porcja orzechów zawierająca prawie 200 kalorii?
Nowe badania ujawniły wady tego sposobu myślenia. Najnowsze badania wykazują, że wysoko przetworzone węglowodany negatywnie wpływają na metabolizm i wagę ciała w sposób, którego nie da się wyjaśnić samą zawartością kalorii. Natomiast orzechy, oliwa z oliwek i ciemna czekolada - jedne z najbardziej kalorycznych pokarmów - wydają się zapobiegać otyłości, cukrzycy i chorobom serca. Prawdę mówiąc, epidemia otyłości nie jest spowodowana siłą woli czy słabością charakteru. Przez cały ten czas pilnie przestrzegaliśmy zasad diety, ale regulamin był błędny!
W ostatnim badaniu opublikowanym w Journal of the American Medical Association (JAMA), moi koledzy i ja zbadaliśmy dwadzieścia jeden młodych dorosłych z wysokim BMI po tym, jak stracili 10 do 15 procent wagi na dietach od niskotłuszczowej do niskowęglowodanowej. Pomimo spożywania takiej samej ilości kalorii na każdej z diet, uczestnicy spalali około 325 kalorii dziennie więcej na diecie niskowęglowodanowej niż na diecie niskotłuszczowej, co odpowiada energii wydatkowanej w ciągu godziny umiarkowanie energicznej aktywności fizycznej. Tak więc rodzaj spożywanych przez nas kalorii może wpływać na liczbę kalorii, które spalamy.
W ciągu ostatnich kilku lat, wydaje się, że poruszamy się w kierunku punktu krytycznego, z renomowanych naukowców uznających wcześniej nie do pomyślenia możliwość, że wszystkie kalorie nie są takie same. Nawet Weight Watchers, przez dziesięciolecia wiodący zwolennik liczenia kalorii, teraz przypisuje owocom "0 punktów". Oznacza to, że jeśli masz odwagę, możesz zjeść 10-funtowego arbuza, który zawiera większość twojego dziennego zapotrzebowania na kalorie "za darmo" - w rażącym sprzeciwie wobec liczenia kalorii w odchudzaniu. Cała koncepcja równowagi kalorycznej wydaje się być chwiejna!
David Ludwig
Zawsze głodny?
$14
Sklep
Jak zdrowo się odżywiać podczas posiłków poza domem
Nadszedł czas na nowe podejście, ale jak wprowadzić teorię dr Ludwiga w życie? Po pierwsze i najważniejsze, przejąć z powrotem własność tego, co umieszczasz w swoim ciele. Oznacza to oczywiście dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych, ale wiąże się to również z koniecznością przeprowadzenia niezbędnych badań, aby zrozumieć, w jaki sposób pewne produkty spożywcze - i ich przygotowanie - wpływają na wartość odżywczą potrawy.
Jest to nieco trudniejsze, gdy stołujesz się poza domem, ponieważ nie masz całkowitej kontroli nad tym, co dzieje się w kuchni. Mimo to, możesz poprosić o modyfikację menu i poprosić o wyjaśnienie dań z czerwonymi flagami słów jako deskryptorów - mianowicie, "chrupiące", "chrupiące", "zalane" i "załadowane", mówi Joy Saudargas, MA, RD, LDN, zarejestrowany dietetyk i doradca żywieniowy. "Restauracje nie znają historii twojego zdrowia," kontynuuje, więc to na tobie spoczywa obowiązek utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych.
Czy to ma sugerować, że nie możesz sobie od czasu do czasu pozwolić na odrobinę szaleństwa? Wcale nie. "Celem wyjścia na miasto jest dobra zabawa, więc nie zastanawiaj się zbytnio nad substytutami lub ograniczaj swoje opcje do tego stopnia, że poczujesz się pozbawiony" - dodaje Theresa Shank, RD, LDN. W rzeczywistości, ta zarejestrowana dietetyczka i doradca żywieniowy daje zielone światło, jeśli chodzi o słodycze i alkohol - po prostu staraj się dzielić deserem podczas posiłków poza domem i nie spożywaj alkoholu i słodyczy tego samego dnia.
Poznaj eksperta
Joy Saudargas, MA, RD, LDN, jest zarejestrowanym dietetykiem i doradcą żywieniowym oraz założycielką The Joy of Nutrition LLC.Theresa Shank, RD, LDN, jest zarejestrowanym dietetykiem specjalizującym się w żywieniu i komunikacji zdrowotnej. Ona jest założycielem Philly Dietitian.
Poniżej, dietetycy wskazówka nas o zdrowej żywności do zamówienia w restauracji, czy jesteś jadalnia w lub chwytając na wynos. Dodatkowo przeczytaj, jakich potraw unikać i jak zmodyfikować danie, aby pasowało do Twojego zdrowego planu posiłków.
Co zamówić w tajskiej restauracji
Sałatka z papai. Ta mieszanka poszatkowanej zielonej papai, pomidorów i fasolki szparagowej jest bogata w błonnik, potas i papainę, enzym wspomagający zdrowe trawienie. Sos rybny, sok z limonki i brązowy cukier nadają sałatce niskotłuszczowy dressing. Pad Thai z dodatkowymi warzywami i grillowanym mięsem. "Zawsze proszę ich o sauté mojego tofu zamiast smażyć w głębokim tłuszczu", mówi Shank, ponieważ mniej oleju jest zużywane w przygotowaniu dania.Summer rolls. Nadziewane blanszowanymi warzywami i ziołami, takimi jak mięta, tajska bazylia i kolendra, ta tajska przystawka jest zdrowszą, mniej tłustą alternatywą dla smażonych sajgonek. Aby uzyskać dodatkowy zastrzyk białka, zamów swoje z dodatkiem tofu lub krewetek i zanurz je oszczędnie w towarzyszącym im sosie orzechowym.
Co zamówić w japońskiej restauracji
Rolka Naruto. Ten rodzaj zdrowego sushi zastępuje skrobiowy ryż ogórkiem, zmniejszając ilość węglowodanów i dodając warzywną chrupkość. "Zawsze zamawiam jedną rolkę sushi z ryżem i jedną zawiniętą w ogórek", mówi nam Shank.Nigiri lub sashimi, zwłaszcza te zawierające zdrowe dla serca awokado. "Te dwa rodzaje [rolek] zazwyczaj nie zawierają smażonych składników" - mówi Saudargas. Sugeruje również, aby unikać wszelkich dań przygotowywanych w stylu tempury (czytaj: smażonych na głębokim tłuszczu) lub zalewanych sosami.Zupa miso z wodorostami i warzywami. Wykonana ze sfermentowanej soi, miso jest bogata w białko, pożyteczne bakterie oraz niezbędne witaminy i minerały.Edamame. Zazwyczaj podawane w strąkach, te młode ziarna soi mają niską zawartość węglowodanów i są dobrym źródłem białka i błonnika: 155-gramowa filiżanka łuskanych ziaren edamame zawiera około jednej trzeciej RDA białka dla osoby dorosłej. Bonus: "Edamame to zabawna przekąska, którą można podzielić się z przyjaciółmi!" mówi Saudargas.Sałatka z wodorostów. Wodorosty to jedno z niewielu niezwierzęcych źródeł B12. Ponieważ są pozyskiwane z morza, mają naturalnie wysoką zawartość sodu, więc zapytaj, czy sałatka może być przygotowana z sosem sojowym o niskiej zawartości sodu i bez dodatku cukru.
Co zamawiać w chińskiej restauracji
Każde danie, które jest gotowane na parze zamiast smażone, najlepiej z dużą ilością warzyw i chudego białka. Pierożki z warzywami, Buddha's Delight, kurczak z brokułami, dania z tofu i krewetki są dobrym wyborem - pamiętaj tylko, aby poprosić o podanie sosów z boku. Brązowy ryż zawiera wszystkie części ziarna, co dowodzi, że zawiera więcej białka i błonnika niż jego zmielony odpowiednik, ryż biały. Oznacza to, że dłużej będziesz syty.
Co zamówić w gastropubie lub amerykańskiej restauracji
Grillowany kurczak, pieczone ryby i inne chude, bogate w białko potrawy. "Wybierz łososia, krewetki, tuńczyka lub pierś z kurczaka zamiast czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny), ponieważ te opcje mają mniej tłuszczu całkowitego" - radzi Shank.Mniejsza porcja ulubionego dania, np. przystawka z krewetek kokosowych. "Nadal jesz coś przyjemnego, ale ilość jest mniejsza" - mówi Saudargas. W rzeczywistości odradza całkowite pozbawianie się jedzenia, ponieważ deklarowanie ulubionego jedzenia poza limitem nie jest zrównoważone w dłuższej perspektywie. "Świadomość tego, co jesz, jest bardzo ważna, ale ważne jest również, aby cieszyć się sobą, jedząc potrawy, które zaspokajają Twoje potrzeby psychiczne, fizyczne i emocjonalne" - mówi. Więc śmiało i zamówić jedzenie, które kochasz, ale nie przesadzaj z tym - kontrola porcji i umiar są tutaj kluczowe.Sałatka. Liście zieleni i warzywa są oczywistym wyborem, gdy starasz się jeść zdrowo, ale pamiętaj, aby poprosić o sos z boku: "Restauracje są notorycznie przeładowywane sałatkami z sosem" - ostrzega Saudargas.
Co zamówić w restauracji śródziemnomorskiej
Hummus z warzywami. Bogata w białko i błonnik ciecierzyca (znana również jako fasola garbanzo) służy jako podstawa tego puree, które zawiera również oliwę z oliwek i tahini (pastę z nasion sezamu). Hummus nie tylko zaspokoi Twój głód, ale również trzy powyższe składniki mają właściwości przeciwzapalne.Zupa Avgolemono. Ta tradycyjna grecka zupa łączy jajka, cytryny, ryż, kurczaka i bulion z kurczaka, aby stworzyć pocieszający posiłek jednodaniowy. Jako dodatkowy bonus, rozpoczynając posiłek z wysokim spożyciem wody wykazano zmniejszenie głodu i zmniejszenie całkowitego spożycia kalorii o około 100 kalorii.Souvlaki. Te mięsno-warzywne kaboby są grillowane, co pomaga utrzymać minimalną ilość dodanych tłuszczów. Wybierz kurczaka zamiast wieprzowiny lub jagnięciny, ponieważ kurczak jest najchudszą opcją.
Co zamówić w meksykańskiej restauracji
Guacamole z warzywami zamiast chipsów. Ten kremowy, oparty na awokado dip ma dużo tłuszczu, ale jest to jego jednonienasycona odmiana - taka, która może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL. Co więcej, awokado jest doskonałym źródłem błonnika, a jednocześnie ma niską zawartość cukru. Minusy? Guacamole łatwo się schodzi, więc nietrudno jest przekroczyć zalecaną wielkość porcji 1/2 szklanki. Wskazówka: Zapytaj, czy kuchnia dodaje do przepisu dodatkowy tłuszcz, często w postaci majonezu lub maślanki.Fish tacos. Tak długo, jak ryba jest grillowana lub pieczona, a nie smażona, a ty ładujesz się w pico de gallo i salsę zamiast kremowych przypraw - tacos rybne są zdrowym wyborem. Jeśli pilnujesz ilości spożywanych węglowodanów, poproś, aby tacos były zawinięte w sałatę zamiast w skorupę taco.
Co zamówić we włoskiej restauracji
Zupa Minestrone. Ta obfita włoska zupa oferuje mieszankę makaronu, warzyw i fasoli w każdej miseczce. Jest ona równie pożywna, co pyszna, z dużą ilością błonnika i białka, które sprawią, że będziesz syty pomiędzy posiłkami. Jeśli kiedykolwiek będziesz przygotowywać minestrone w domu, dodaj świeże pomidory i niesolony bulion, aby obniżyć zawartość sodu.Bruschetta. Ta chrupiąca przystawka jest idealnym uzupełnieniem dania głównego z chudym białkiem. Makaron z czerwonym sosem na boku. Ograniczasz węglowodany? Jeśli danie zawiera białko (np. klopsiki), poproś, aby podano je na szpinaku zamiast makaronu, sugeruje Shank.
Co zamówić w indyjskiej restauracji
Kurczak tandoori. Nazwa tego dania pochodzi od tandoor, cylindrycznego glinianego pieca popularnego w kuchni indyjskiej. Ponieważ danie jest pieczone, pozostaje niskotłuszczowe, ponieważ cały smak pochodzi z marynowanego mięsa i węgla drzewnego z pieca.Chana masala. Ciecierzyca (doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego) i pomidory stanowią podstawę tego pikantnego dania. Głowa do góry, weganie: To zdrowe jedzenie na wynos jest zazwyczaj przygotowywane bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Fragment książki ZAWSZE GŁODNY? Conquer Cravings, Retrain Your Fat Cells, and Lose Weight Permanently autorstwa David Ludwig, MD, PhD. Copyright © 2016 by David S. Ludwig, MD, PhD. Przedruk za zgodą Grand Central Publishing. Wszelkie prawa zastrzeżone.